UncageX Blog

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

Ajutor în relații

Deseori cu toate că dorim mult să ajutăm, ceea ce oferim, nu este ceea ce necesită persoană dragă la moment, iar aceasta poate aduce cu sine frustrare din ambele părți. 

O persoană care este într-una ajutată inadecvat se va simți ignorată și neascultată – amintiți-vă momentele când ai nevoie de cuvintele “Te Iubesc” sau vrei să petreci timpul cu persoana dragă, însă ceea ce primești este un cadou sau un bilet la concert de unul singur.

De aia doresc să expun câteva exemple, pentru a vă înțelege mai bine unul pe altul și să vă ajutați/susțineți mai efectiv.

a) Cînd se necesită ascultare

Dacă persoana ta dragă a trăit într-o familie cu părinți ocupați și mereu i-au fost date soluții, bani sau jucării care și le dorea, dar niciodată căldură sau ascultare,ultimul lucru pe care și-l dorește este să-i fie date soluții și explicații atunci când trece printr-o perioadă dificilă emoțional.

Aceasta se va simți ajutată atunci când o vei întreba cum se simte, când o vei asculta, când o vei îmbrățișa. În cazul ăsta este bine doar să fii alături, să zici “dă înțeleg” sau “cum exact a fost?” lăsând persoana să se exprime și să se elibereze, știind că are alături cineva care o asculta și care-i păsă.

b) Când se necesită soluții practice

Dacă persoana a crescut într-o familie mai nevoiașă, cu lipsa de bunuri materiale, va aprecia mai mult o soluție sau un cadou, decât o încurajare . Încearcă să-i dai câteva opțiuni de soluții (din afară se văd mereu mai bine) sau dacă nu știi cum să-l susții, posibil știi pe cineva care poate, și în așa mod îl vei ajuta.

c) Când se necesită îmbrățișări

Unele persoane de mici au fost deprinse cu confortul tactil – luați în brațe și reconfortați în momente dificile. Pentru așa o persoană, atingerea, îmbrățișarea și alinarea tactilă este o susținere adecvată.

d) Când se necesită accentuarea pozitivului

Unele persoane doresc să audă că totul va fi bine, că este doar un moment trecător și că lucrurile o să amelioreze, precum și au făcut până acum. Dai de știre că ești alături și că totul se va aranja în curând.

 

e) Când se necesită accentuarea negativului

Unii au nevoie să audă despre cât de grele sunt lucrurile, să înțeleagă cât de dificil va fi, să știe cât de gravă este situația. Asigura-l că cu toate că este foarte greu, el o să reușească și are susținerea ta indiferent de ce s-ar întîmpla.

Exemplele de mai sus vor coincide cu anumite persoane, cu altele probabil mai puțin, sau va fi un mix dintre acestea, deoarece toții suntem la diferite nivele de dezvoltare personală, venim din familii și culturi diferite și fiecare din noi, avem modul nostru de a percepe dragostea, aprecierea și atenția.

Probabil îți pui întrebarea, dacă suntem toți atât de diferiți cum să știi care este metoda potrivită de a ajuta persoana dragă? 

Soluția e următoarea – observă cum o face partenerul cu tine, asta o să-ți arate care este metoda potrivită pentru ea/el.

Soluția este observarea, și bineînțeles dorința de a o face efectiv, dorința de a fi împreună.

 

ALTE ARTICOLE RELEVANTE

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită