UncageX Blog

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație

Este imposibil ca două persoane să fie exact la fel în modulul de gândire, felul de a se exprima sau maniera de a reacționa la anumite lucruri. Ca rezultat discuțiile argumentative sunt inevitabile și vor apărea neapărat pe parcurs. 

Întrebarea este – cum să abordăm aceste diferențieri în mod constructiv, fără ca această discuție să se transforme în ‘sfadă’ sau abuz. Sfada, sau abuzul în cazul acesta e asemănătoare unei bătălii animalistice, în care câștigă cel mai puternic sau isteț. Dar când merge vorba despre relația cu persoana dragă, scopul este de a avea o relație din care ambii au de câștigat.

La baza unei relații calitative stă integritatea, autenticitatea și adevărul ambelor părți.Atunci cînd ambii se simt liberi să se exprime și să abordeze diverse teme chiar dacă aceasta sunt incomfortabile.  Altfel,relația se transformă într-o închisoare, subjugare prin abuz și autoritate forțată față de unul sau ambele părți a acestei relații. 

Am pregătit câteva puncte la care este nevoie de atras atenția când merge vorba de o discuție cu diferite opinii sau poziții:

Tu poți fi greșit

În primul și primul rând este nevoie de intrat în așa o discuție din poziția ca cu toții putem fi greșiți, căci nimeni nu este ideal. Cel mai ineficient lucru pe care poți să-l faci este să gândești că ești perfect și că ai dreptate absolută, că persoana din fața ta dorește să te atace sau să ascundă pe nedrept adevărul, de care tu ești sigur că este clar ambilor. 

Inainte de a incepe o conversatie dificila/inconfortabila te vor ajuta cuvintele magice “posibil că mă greșesc, dar iată ce mă gândesc eu despre ….”, sau “uite, sunt sigur că posibil nu o faci intenționat, dar simt că sunt…/simt de parcă ….”. Această metodă mă ajută să încep o conversație care nu e ușoară în orice relație și sunt sigur că te va ajuta și pe tine. 

Oamenii se schimbă greu

Încet cu încetul.  Deseori dau o analogie – ca și cum ai învăța un cățeluș să meargă în două labe, este nevoie de timp, acțiune și încurajare pentru a ajunge la rezultat. Mustrarea sau neglijarea deseori (chiar dacă lucrează pe un timp scurt) este detrimentală pentru relație. Omul încearcă să se schimbe și este cooperativ atunci când se simte ascultat, apreciat și cînd nu are frică că o să fie abandonat. Altfel- el atacă, fuge sau se închide în sine. Aici se referă atât la Adulți, cît și la copii. 

Nu ești ideal

Cu toții avem părți urâte, și faptul că partenerul nostru la fel le are, faptul că le cunoști foarte bine căci sunteți atât de aproape, nu înseamnă că alții nu le au. Pur și simplu nu-i cunoaștem într-atât de bine. Pentru asta merită să fii mulțumit. Că este cineva căruia îi pasă de tine și dorește să fie cu tine. Chiar dacă persoana dragă nu este exact cum ți-ai dori să fie,căci persoana ideală nu există, așa cum nici tu nu ești ideal. Dacă totuși crezi că ești ideal, ar fi bine să încerci să analizezi modalitățile tale susținere, și cum te-ai simți tu avându-te pe sine ca partener la nivel emoțional (cum susții emoțional), material (cum susții material), sau conversațional (cât de interesant și amuzant este cu tine). 

Alege momentul potrivit

Amintește-ți când ai avut o ceartă la lucru, o pierdere oarecare sau un accident și cum acel eveniment te-a influențat emotiv pătrunzând în discuția cu persoana cu care te-ai intersectat în urma acestuia. 

Sau atunci când ești obosit după o zi grea și cineva te roagă să mai explici sau să faci ceva adăugător. Sau ai servit alcool și ești chemat la o convorbire importantă. O regulă importantă pentru a avea o conversație argumentativă reușită – așteaptă dimineața. Verifică că persoana a mâncat, a dormit și nu a băut alcool, înainte de a discuta ceva important. 

Consideră trecutul

 Fiecare din noi vine în relația sa cu un bagaj de emoții, experiențe și percepții din trecut. Deseori se întâmplă că persoana a trecut printr-o experiență traumatică și anumite discuții/situații îi declanșează amintiri și  reacții deranjante. Neștiind despre asta ai putea să o percepi ca ignoranța, aroganța sau că persoana e rea. Dacă dorești să fii de susținere și ajutor – Observă, atrage atenția când persoana dragă e mai sensibilă la anumite teme și încearcă să le discuți după ce emoțiile puternice au trecut. Era o vorbă: ” Dacă am pune o etichetă pe frunte cu ceea ce am trăit în trecut, am deveni cu toții mai înțelegători”

Pune adevărul mai presus de starea emotivă

Când te vizitează gândul că “mai bine să nu-i zic că nu o să înțeleagă” sau “dacă-i zic, atunci iese din minți- mai bine tac”, asta este sămânța minciunii în relație. Iar când această sămânță a intrat în relație, va crește într-un copac, pe lângă care ambii o să umble și o să prefacă că nu-l văd. Iar după un timp, relația inevitabil o să destrame cu consecințe grave și emoții neplăcute. 

Nu-ți fie frică să spui adevărul,oricât de amar aceasta nu a fi. Persoana ta dragă, este cu mult mai puternică decât tu crezi, și dacă doriți să fiți împreună, mai devreme sau mai tîrziu veți vindeca rana emotivă creată. Adevărul este mai presus decât starea emotivă! 

Politețea poate dărâma o relație

Cu toții suntem de acord că în public este nevoie de menținut un nivel de politețe: să nu vorbim cuvinte urâte, să nu dăm drumul la sunete din corpul nostru 🙂 să nu ne scărpinăm în nas etc… ați înțeles despre ce este vorba. 

Este important să menținem acest nivel de politețe în societate, căci acolo afară suntem expuși la o masă de oameni cu cultură și educație diferită, iar acest șablon de comportament ne ajuta să menținem un echilibru în societate.

Totodată aceste acțiuni și comportamente fac parte din noi și natura noastră.

Întrebarea este: putem să ne permitem să ne relaxăm acasă, când merge vorba de lucrurile acestea? 

Aici este nevoie de o discuție între parteneri, de negociere a limitelor acceptabile. Prin faptul că menții acestea la un nivel mic arăți respectul către partener, și prin faptul că nu mustrezi sau nu negi total acestea, arăți acceptarea persoanei așa cum este, desigur în limitele negociate.

Așadar, ca și în toate alte lucruri, este nevoie de timp, negociere, discuție și nicidecum tăcere/indiferență sau abuz/agresiune.

Vă doresc o relație de succes!

Afla despre Cum să ne susținem și să oferim ajutor în relație în articolul Ajutorul în Relație

 

ALTE ARTICOLE RELEVANTE

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită