UncageX Blog

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

Mai jos:

  1. Comportamente toxice care crează tensiunea 
  2. Lucrurile pe care să ții minte 

 

Exemple ale Comportamentelor toxice:

Redirecționare: dau vina pe alți sau pe circumstanțe și evită responsabilitatea/răspunderea pentru întâmplări și evenimente neplăcute.

 

Gaslighting: O tactică manipulativă folosită pentru a face pe cineva să se îndoiască de perspectiva sau experiența sa: Nu mai este așa grav! Doar ți-a părut! Nu mai lua în cap! Etc etc 

 

Manipulare: Influențarea cuiva ca acesta să acționeze, să vorbească sau să gândească într-un mod dorit de manipulator. Adesea folosesc emoțiile sau sistemul de valori ale persoanei împotriva lor.

 

Justificare: Găsesc scuze pentru acțiunile/cuvintele ce au creat durere/neplăcere pentru celorlalți. Oferă motive pentru care acțiunile lor inadecvate au sens, sunt relevante și corecte. 

 

Mentalitate de Victimă: Convingerea că acțiunile altor persoane sunt adesea un atac (ușor sau direct).  Convingerea că sunt neputincioși să se protejeze în majoritatea situațiilor sau să schimbe o situație nedorită. Toți sunt hoți! Nu mai am noroc! Politicienii ăștia! Etc etc 

 

Love atac: Oferiră cantități excesive și chiar copleșitoare de complimente, laude și/sau cadouri pentru a manipula. Deseori folosit pentru a atrage pe cineva într-o relație sau pentru a-l trage înapoi.

 

Fărmăturime: Oferă doar suficientă atenție sau afecțiune pentru a-l menține „agățat”, dar nu suficient pentru a-i satisface nevoile.

 

Orbire dublă: Prezentarea a două opțiuni reciproc nedorite în timpul conflictului și forțarea celuilalt să aleagă una; crearea unui scenariu pierde-pierde. 

 

Umăr rece: Refuzul de a comunica sau de a se angaja cu o celălalt ca formă de pedeapsă. Închiderea intenționată și ignorarea. Cunoscut și sub denumirea de tratament silențios sau stonewalling.

 

Antagonizarea: glume, ironie și sarcasm, atacuri verbale ascunse sau deschise, apăsarea intenționată a butoanelor.  Adesea se face pentru a obține o reacție și apoi acuzare/rușinare a persoanei pentru modul în care a reacționat/răspuns la acel atac.

 

Comportamentul toxic în familie, cel mai des este rezultatul lipsei de educație emoțională, ci nu o intenție negativă conștientă a membrilor. 

Aceasta nu înseamnă lipsă de dragoste sau grijă - fiecare face ceea ce știe mai bine din ceea ce crede că este posibil. 

 

Ce să ții minte: 

Valoarea ta nu depinde de ceea ce cred ceilalți despre tine, modul în care te tratează sau de ceea ce spun ei - inclusiv de răspunsurile și așteptările nonverbale ale lor. 

 

Valoarea ta este definită de cât de mult te prețuiești și te apreciezi - acționează și vorbește în susținerea și grija față de sine.

 

Poți ieși de la masă când dorești ca să iei timp să reflecți situația și să eviți reacțiile impulsive trezite de emoțiile negative. 

 

Fă o activitate pe care o poți face și care te ajută să te simți bine - de exemplu, să citești o carte, să desenezi, să joci un joc, să asculți muzică.

 

Respectă-ți limitele/granițele personale și comunică-le altora calm și clar atunci când sunt încălcate de ei.

 

Este normal să ai opinii și idei diferite de ceilalți membri a familiei tale. 

 

Nu este neapărat să te înțelegi cu toți membrii familiei tale, permanent. Uneori este suficient să fii civilizat cu ei.

 

Este o epuizare de energie să încerci să convingi oamenii care s-au hotărât să te înțeleagă greșit sau care nu sunt deschiși la moment să-ți ia în considerație poziția. 

 

Poți decide uneori să faci un compromis pentru familie și uneori să stabilești limite ferme pentru a-ți proteja propria pace și stare de bine. Nu este neapărat să fii mereu ferm spre o latură sau alta. 

 

Sângele nu este singura familie. În anumite perioade a vieții este o soluție bună să creezi familia aleasă de oameni care te văd și te apreciază așa cum ești… ca să te întărești, să te descoperi și să crești personal. 

 

Familia este un spațiu sacru al dragostei și cel mai bun loc pentru descoperire, dezvoltare și creștere de sine… când găsești puteri să o faci. 

Fă pași lenți, cu răbdare dar determinat și sigur. Evită orice pas care nu include respect și compasiune față de sine și ceilalți. 

 

UncageX - Specialiști în depășirea fricilor și crearea Schimbării.

Aici Programe si oferte gratuite

Aici Rezervare o Consultație Gratuită fără Obligații pentru direcție și ghidare spre o soluție aici

 

ALTE ARTICOLE RELEVANTE

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită