UncageX Blog

Ce este BĂRBĂȚIA ȘI CURAJUL cu adevărat?

Curajul și Bărbăția este ‘în modă’ cât la bărbați atât și la femei, în ziua de azi. Dar din ce mai mare ‘popularitatea’ din ce mai departe pare să ne ducă în iluzie.

Ni se zice că trebuie să fii puternic, să poți învinge pe alții, să depășești greutăți, să faci fapte mari să cucerești înălțimi etc.

Băieții și fetele se aruncă să facă mușchi, să fie tari, să se lupte, să fie primii în toate, să-și mențină locul ‘pe vârf’. 

Dar acestea cel mai des îi duc în o direcție opozită de bărbăție și curaj - îi transformă în slugile ‘celui mai bogat angajator’ care pare să crească cu o viteză imensă la moment - momeala amețitoare a căruia este Orgoliul. 

Adevărata bărbăție nu este când poți să birui pe cineva și să câștigi primul loc… adevărata bărbăție este dar să privești în ochi persoanei în fața căreia ai greșit și să-ți ceri iertare. Mai ales pe care ai rănit emoțional (căci aceasta este ușor să ascunzi), pe care ai neglijat, ai trădat și ai folosit pentru propriul câștig. 

Majoritatea oamenilor sunt la salariul ‘angajatorului’ hrănindu-se cu bunurile pe car ele oferă (mândrie, tentații și dulceți).

Un cunoscut de-al meu, talentat designer care crează animație pentru companii globale precum Burger King, McDonalds etc mi-a zis odată “Nu știu ce să fac, mă simt prost. Mă urăsc pe sine pentru că-mi utilizez talentul să ajut pe ăștia să-și vândă otrava și nu știu cum să fac o schimbare. Din ce mai mult mă uimesc creațiile mele din ce mai rău mă simt pentru că le utilizez pentru așa cauză...” 

O conștientizare profundă este că - mai rău decât să lucrezi la un lucru pe care-l urăști pentru un salariu mic este să lucrezi la un lucru pe care-l urăști la un salariul mare. Este un drog, din ghiarele căruia este aproape imposibil de fugit.

Orgoliul este unul dintre droguri, salariul pentru care muncesc cei mai talentați și capabil … spre care sunt tentați majoritatea celorlalți.  

Să ții piept orgoliului și tentațiilor, aceasta este bărbăția și curajul adevărat. Nu doar să-ți admiți greșeala făcută care a fost văzută, dar cea care o știi doar tu - aceasta dezvăluie adevărata putere… toate celelalte sunt doar slujba pentru ‘angajator’. 

Aristotel a scris așa ceva: “Îl socot curajos pe cel care-și învinge dorințele, nu pe cel care-și învinge inamicii; căci cea mai dificilă victorie este să te învingi pe sine.”

Lupta cu tentațiile este o luptă arhetipică despre care ne supun toate înțelepciunile vechi. Isus și Buddha au fost puși și ei la încercare în fața acestui ‘angajator’.

În istoria luptei dintre Siddhartha cu Mara este descrisă lupta lui Buddha cu ‘angajatorul’ cum l-am numit mai sus, în care zeul Mara, care înseamnă iluzie, partea întunecată a naturii umane, o stare tulburată visătoare care ne cuprinde în momentele de poftă, frică și ne orbește de la natura noastră dumnezeiască care suntem. 

În istoriile tradiționale se spune că  Mara apare în multe forme - furtuni violente, femei tentant de frumoase, demoni furioși, armate masive… Când Siddhartha (Gautama Buddha) s-a întâlnit cu Mara, a cunoscut-o căci a simțit atracția în corpul său… dar a rămas neclintit, fără să se conducă/arunce spre ele sau să respingă acele sentimente și gânduri agitate în sine. 

Când Mara s-a transformat într-un demon îngrozitor, Siddhartha a rămas pe loc observând frica trezită în interiorul său care dorea să fugă sau să lupte cu primejdia. 

Privind fără să reacționeze, Buddha vedea dincolo de iluzia separării, ce ne încătușează în suferință. 

Toată noaptea Siddhartha a fost atacat de armatele lui Mara și aruncat cu săgeți de  lăcomie și ură. Întâlnind pe fiecare cu inima deschisă și blândă, toate acelea s-au transformat într-o floare care a aterizat la picioarele lui…

Lupta cea mai importantă este lupta pe care o ducem în interior. Personal, o simt la fiecare meditație prin manifestările subtile ale corpului, minții și emoțiilor… Mai numesc acea ‘bătâlie’ încălecarea calul sălbatic. 

Cuprinși în griji și responsabilități, este ușor să fii orbit și turmentat de ‘angajator’, mai ales în ziua de astăzi, când  suntem bombardați cu dopamină și griji încât nu avem 10minute ca să stăm în liniște cu sine, să ascultăm cum Dumnezeu ne șoptește din interior cântecul dulce despre faptul că suntem copii săi - fiii și fiicele Împăratului, și că nu este de ce să ne fie frică, nu este nevoie să dovedim ceva și că avem totul la îndemâna, că dovada acestora este însăși faptul că respirăm, că auzim acea voce. 

Toate celelalte sunt Mara. 

Drept zicea un înțelept “Dacă nu ai timp pentru meditație, ai nevoie de mai multă meditație.” Pe pielea mea observ acest lucru. 

Cred că sunt multe căi, dar toate duc în aceeași direcție, și până ce mergem cu dragoste,  compasiune și respect, mergem spre destinația cuvenită - ACASĂ. 

Prin lucrul cu UncageX, încerc să împart și eu experiența mea de luptă cu ‘angajatorul’ pe care o duc zilnic - dar până ce luptăm cu adevăratul inamic, lupta se merită. 

Aaho! 

Lumea ta interioară

 

ARTICOLE RELEVANTE

 

Cum să nu mai fii prizonierul minții tale / egoului 

De ce scopul atins nu a adus satisfacție?  Ce anume cauți și nu poți găsi.

CUM SĂ ȘTII CĂ AI FRICI? 

CEA MAI VALOROASĂ ABILITATE DUPĂ 30  O lecție profundă pe care am înțeles-o în profunzime doar în 2022

DE CE NU GĂSEȘTI OAMENII CU CARE REZONEZI - cum să-ți găsești ‘gașca’

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

ÎNVĂȚĂTURILE PENTRU O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ DE LA GURDJIEFF

Rușinea - Constructivă sau Distructivă? 

Motivele pentru a rămâne în viață - pentru momentele adânci de depresie, anxietate sau gânduri suicidale.

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

Compasiune Falsa - Când compasiunea este o amăgeală de sine

Viața 2.0 - Ce am descoperit după 33

Confuzia de după 30 - Cele mai importante lecții conștientizate 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

Auto-terapie, Autocunoaștere, Echilibrul Emoțional. Cum poți începe simplu acum

Anatomia Schimbării: 5 Pași peste  Peretele Fricii 

DE CE COMPASIUNEA ESTE FALSĂ. Cum să știi ce este adevărata compasiune

O Privire de Partea Cealaltă de 'Moarte'

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

"Un Mesaj de la Viață" care o sa te trezească

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Scala emoțiilor Abraham-Hicks

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită