UncageX Blog

Arta de a crea ceva ce "lipsește" - Cum să transformi relațiile și sinele prin arta aprecierii

CE ÎNSEAMNĂ APRECIEREA

Pentru scopul nostru de a deveni Maestrul Sinelui, definiția aprecierii are două componente.

 

CONȘTIINȚA SENSIBILĂ.

Următorul pas al aprecierii este conștientizarea: simpla acordare de atenție. Acest lucru necesită să fii prezent în momentul respectiv și să îți aduci toată atenția la persoană sau situație. Dar conștientizarea sensibilă implică mai mult decât simpla acordare de atenție. Ea presupune capacitatea de a face distincții fine. De exemplu, cineva care apreciază arta observă diferențe subtile și detalii minuțioase, cum ar fi tușele de pensulă, variația de culoare și efectele luminii și umbrei. Similar, un cunoscător de vin, care apreciază vinul, poate detecta distincții fine de aromă, de la lemnul butoiului la calitatea solului în care au crescut strugurii. O persoană obișnuită care nu apreciază pe deplin arta sau vinul trece cu vederea aceste subtilități. "Este o pictură frumoasă" sau "Ce sticlă gustată de vin" sunt aprecieri, dar sunt la mare distanță față de declarațiile făcute de cineva cu o conștientizare fină.

 

Pe măsură ce devii un maestru al aprecierii, poți face distincții tot mai rafinate, combinând experiența cu mirarea ochilor proaspeți. Capacitatea pentru specificitate devine parte a bucuriei. Dacă ai petrecut o perioadă de timp cu un partener într-o relație, poți vedea ușor calea către și departe de apreciere. Cu aprecierea, ai putea observa o ridătură care apare în jurul ochilor atunci când partenerul tău râde cu adevărat. Sau nuanțele unei idei pe care el sau ea le-au explorat.

 

Pe de altă parte, dacă nu mai ești conștient în mod sensibil, vei trece cu vederea lucruri noi despre partenerul tău. Adesea auzim oameni spunând: “Ei sunt plictisitori. El a tot gândit la aceeași idee de ani de zile. Ea râde mereu la aceleași glume." Pentru noi, acest lucru înseamnă pur și simplu că au încetat să acorde atenție cu ochi proaspeți.

Aspectul unui maestru, precum și în artele marțiale când repetă același mișcare de sute de ori la rând, este să fii prezent întratât încât să observi diferența între fiecare din Mișcările făcute. Așa antrenam ‘mușchiul’ atenției la creștere, prezentei și efectiv observării vieții bogate pe care o avem pentru a o savura din-plin și nuanțele prin care putem să o îmbunătățim cu adevărat.

 

O CREȘTERE A VALORII.

Când ceva este apreciat, crește în valoare. Cineva care trăiește conștient (în Măestria Sinelui) are intenția ca relațiile, circumstanțele și experiențele lor să devină mai valoroase. Pe măsură ce începi această călătorie a aprecierii, acest lucru pare să necesite efort. Pe măsură ce dezvolți stăpânirea acestui angajament, vei observa că această creștere în valoare se produce ușor. Aprecierea provine din intenție mai degrabă decât din efort.

 

APRECIEREA ÎN PROFUNZIME

La fel ca și definiția, angajamentul de a trăi în apreciere are două ramuri.

 

PRIMIREA COMPLETĂ A APRECIERII. În munca noastră cu oamenii spre Măiestrie, cei care trăiesc din poziția de responsabilitate ca creator al realității sale practică primirea completă a aprecierii. Ei știu că propria lor capacitate de a aprecia începe cu auto-aprecierea și receptivitatea față de atenția celorlalți.

 

REDIRECȚIONAREA APRECIERII. Cu toate acestea, am constatat că pentru mulți oameni este mai dificil să primească decât să ofere apreciere. De obicei, în mod inconștient, utilizează strategii interne și externe pentru a refuza aprecierea.

 

Câteva scenarii care reflectă această rezistență:

  •  Intervenția criticului intern: Indiferent de semnele exterioare care contrazic acest lucru, destinatarul respinge în mod intern aprecierea. Criticul intern spune: "Ceea ce spune el nu este cu adevărat adevărat. Nu mi-ar spune asta dacă m-ar cunoaște cu adevărat. Există destule exemple contrare."
  •  Transmiterea: Destinătarul transferă creditul altcuiva - "Nu a fost cu adevărat meritul meu. Este a lui Gheorghe" - sau redirecționează aprecierea către altcineva: "Oh, crezi că asta este un dar al meu, dar ar trebui să acorzi cu adevărat atenție lui Elena; ea este mult mai capabilă decât mine."
  •  Degradarea: Persoana răspunde comparându-se în mod nefavorabil cu un ideal pe care nu l-a îndeplinit. "Ei bine, a fost în regulă, dar nu a fost perfect. Data viitoare, o voi face mai bine."
  •  Excluderea: Destinătarul diminuie calitatea sau acțiunea ca fiind neinteresantă. "Nu a fost nimic. Abia am făcut ceva," sau "Asta nu este nimic special. Toată lumea e așa."
  •  Strategie de reciprocitate: Persoana reciprocă în genul: "Oh, ești cea mai drăguță persoană pentru că spui asta. Și te apreciez și mai mult decât mă apreciezi tu."

 

Am descoperit că la baza acestor strategii stau mai multe frici recurente legate de primirea aprecierii:

  •  Dacă primesc apreciere, voi trebui să ofer apreciere și nu sunt sigur că am capacitatea sau dorința să apreciez.
  •  Ei nu spun asta într-un mod sincer. Doar mă lăudă pentru a obține ceva de la mine.
  •  Dacă accept aprecierea, voi deveni vulnerabil și nu vreau să expun nicio slăbiciune.
  •  Primirea aprecierii ridică nivelul așteptărilor și nu sunt sigur că pot să răspund întotdeauna în mod corespunzător.
  •  Dacă accept aprecierea, voi deveni leneș și nu voi mai încerca să mă îmbunătățesc. Dacă accept această apreciere, înseamnă că nu sunt modest.

 

Primul pas al aprecierii este conștientizarea: simpla acordare de atenție - a privi din poziția observatorului.

 

Ia-ți un minut pentru a-ți identifica propria strategie de respingere a aprecierii și frica din spatele acesteia.

 

PRIMIREA ESTE UN DAR. 

Gândește-te la apreciere ca la un dar valoros, ceva de prețuit. Dacă un bun prieten ar veni la petrecerea ta când te muți la casă nouă, i-ai returna cadoul spunând că nu-l vrei? Sau i l-ai da altcuiva în fața lui? I-ai închide ușa și l-ai trimite la departe? Majoritatea oamenilor nu ar refuza un cadou, dar refuză aprecierea, care este echivalentul emoțional.

 

Refuzul aprecierii privează cealaltă persoană de o șansă de a-ți oferi darul lor. Amândoi pierdeți ocazia de a trăi o experiență de creștere și conexiune. De obicei, refuzi și un adevăr despre tine.

 

O OFERIRE COMPLETĂ A APRECIERII 

Putem oferi darul aprecierii nouă înșine sau altora. Aceasta este practica de a-ți rafina atenția și de a o îndrepta către aspectele noastre sau ale altora pe care dorim să le îngrijim.

 

Pentru a ilustra, încearcă acest exercițiu:

Uită în jurul spațiului în care te afli în prezent. Găsește fiecare obiect alb într-o vedere de 360 de grade. Ține evidența. Fă o notă mentală.

 

OPREȘTE-TE ACUM ȘI EFECTUEAZĂ ACEST EXERCITIU ÎNAINTE DE A CONTINUA SĂ CITEȘTI

 

Acum concentrează-te doar pe o foaie de hârtie (sau pe ecranul tău) și alcătuiește o listă cu toate obiectele verzi pe care le-ai văzut. Apoi uită-te în jurul camerei și vezi cât ai omis.

 

Acest exercițiu arată că observi ceea ce cauți. Ceea ce îți atrage atenția crește. Ce s-ar întâmpla dacă ai începe să observi oamenii pentru a-i prinde făcând ceva bun, în loc să te concentrezi pe lucrurile pe care trebuie să le schimbe sau să le îmbunătățească? Ceea ce cauți, vei găsi.

 

Acest lucru nu înseamnă că oferirea feedback-ului constructiv nu este importantă. Este. Expresia aprecierii este de asemenea importantă. Cercetările continuă să arate că o rată de aproximativ cinci aprecieri pentru fiecare comentariu critic este raportul optim pentru relații puternice.

 

CELE PATRU ELEMENTE ALE MAIESTRIEI APRECIERII

O apreciere de maestru trebuie să includă aceste patru elemente:

  •  Sinceritate. Aprecierea trebuie să fie reală și adevărată. Dacă nu este autentică, nu este apreciere. Comentariile insincere adesea creează mai mult rău decât bine, deoarece oamenii încep să îndoiască intenția (Încerci să mă manipulezi?). Aprecierea de maestru nu implică doar mintea ta (ce crezi), ci și inima ta (ce simți) și corpul tău (ce senzații simți).
  •  Adevăr incontestabil. Aprecierea este cel mai eficientă atunci când nu poate fi contestată. Acest lucru împiedică judecățile, comparațiile sau provocările conștiente sau inconștiente. În contextul aprecierii, acesta este contrastul dintre "A făcut o mâncare superbă!” (contestabil) și "Te apreciez pentru atenția la aspectul estetic în timp ce ai creat această masă delicioasă; m-am simțit nu doar în grijă dar și am sesizat un aspect al unui standard înalt când m-am așezat la masă." (incontestabil).
  •  Specificitate. Uneori, aprecierea este exprimată în termeni vagi, lăsând destinatarul să ghicească sensul real. "Îmi place cămașa ta" poate face ca destinatarul să se întrebe dacă afirmația se referă la culoare, croială, material sau la alt atribut. Cei care practică arta aprecierii folosesc specificitatea și claritatea.
  •  Limbaj concis. O apreciere de maestru poate fi finalizată într-o singură expirație, adică tot ce poți spune într-o singură expirație. Este ca cel mai bună ciocolată: o mică cantitate are un efect puternic. La fel ca și ciocolata, prea mult poate strica experiența. În plus, odată ce treci de o singură expirație, de obicei aprecierea devine contestabilă.

 

PRACTICAREA APRECIERII

Dacă dorești să îmbunătățești abilitatea ta de apreciere în toate aspectele (relații și la muncă), aplică următorii pași):

  •  Efectuează exercițiul cu obiecte albe/verzi (sau cu alte culori potrivite spațiului tău) ca să înțelegi bine aspectul de deprindere și ‘mușchiul’ aprecierii -  "Ceea ce îți atrage atenția, crește."
  •  Pune trei monede cu fața în sus, într-un loc unde le poți vedea în mod regulat. În fiecare zi, angajează-te să îți exprimi aprecierea față de trei persoane. De fiecare dată când transmiți o apreciere (urmată de cheile măiestriei: sinceră, incontestabilă, specifică, concisă), întoarce moneda.
  •  Utilizează acest model descris aici pentru a veni cu diferite modalități de apreciere. Alege metoda care pare cel mai autentică pentru persoana și situația pe care o apreciezi:

a) ORAL 

b) PUBLIC 

c) AȘTEPTAT 

d) PROFESIONIST

e) ÎN SCRIS 

f) PRIVAT 

g) NEAȘTEPTAT 

h) PERSONAL

 

 

CONCLUZIE

Aprecierea ne permite să recunoaștem darurile unice atât ale altora, cât și ale noastre. De asemenea, susține expansiunea a ceea ce este cel mai valoros în indivizi și organizații. Liderii conștienți devin maeștri în a oferi și a primi apreciere și sunt angajați în a arăta recunoștință chiar și în mijlocul marilor provocări și conflict.

 

 

Dorești să faci o schimbare importantă în viața ta (satisfacția față de cele reușite, regăsirea dragostei în relație, regăsirea unei misiuni de valoare în ceea ce faci sau în ceea ce dorești să începi să faci) - începe transformarea sinelui în Maestrul Sinelui alături de UncageX cu Formula Transformării. Aplică aici pentru o consultație de calificare - apasă aici pentru a rezerva consultația

 

 

Autori: J Dethmer, D Chapman, UncageX

Traducere și adaptare: ChatGPT & UncageX

 

ARTICOLE RELEVANTE

Cum să eviți cearta în relație și să ajungi la numitor comun - UNELTELE COMUNICĂRII EFICIENTE

Cum să nu mai fii prizonierul minții tale / egoului 

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Cum să investești în dezvoltarea personală efectiv ca să nu devii doar un consumator de cursuri 

De ce scopul atins nu a adus satisfacție?  Ce anume cauți și nu poți găsi.

CUM SĂ ȘTII CĂ AI FRICI? 

CE SĂ ZIC ATUNCI CÂND NU AM CE SPUNE In momentele emoționale 

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

CEA MAI VALOROASĂ ABILITATE DUPĂ 30  O lecție profundă pe care am înțeles-o în profunzime doar în 2022

DE CE NU GĂSEȘTI OAMENII CU CARE REZONEZI - cum să-ți găsești ‘gașca’

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

ÎNVĂȚĂTURILE PENTRU O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ DE LA GURDJIEFF

Rușinea - Constructivă sau Distructivă? 

Ce este BĂRBĂȚIA ȘI CURAJUL cu adevărat? 

Motivele pentru a rămâne în viață - pentru momentele adânci de depresie, anxietate sau gânduri suicidale.

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

Compasiune Falsa - Când compasiunea este o amăgeală de sine

Viața 2.0 - Ce am descoperit după 33

Confuzia de după 30 - Cele mai importante lecții conștientizate 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Trei Practici Simple Pentru un Bărbat Conștient într-o Lume Modernă  

VEI FI UIMIT DE CEEA CE DUCI ÎN SINE. Adevărata bogăție 

Auto-terapie, Autocunoaștere, Echilibrul Emoțional. Cum poți începe simplu acum

Anatomia Schimbării: 5 Pași peste  Peretele Fricii 

DE CE COMPASIUNEA ESTE FALSĂ. Cum să știi ce este adevărata compasiune

Secretul transformării vieții prin respirație.

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

O Privire de Partea Cealaltă de 'Moarte'

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

"Un Mesaj de la Viață" care o sa te trezească

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Ghidul Complet al Rădăcinilor și Arborele Genealogic - De Ce Este Important Acum?

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Scala emoțiilor Abraham-Hicks

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

 

 

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită