UncageX Blog

Cum se mai crează traumele de lungă durată în familie

Exemple de medii creaza abuz emoțional (traume de lunga durata) în familie care sunt numite de terapeuți 'medii invalidante'. 

Împart cu tine un material creat de Sheri Van Dijk

Mediul Invalidant

Miller și colegii (2007) definesc un mediu invalidant ca fiind un mediu în care există tendința de a nega sau de a răspunde în mod imprevizibil și inadecvat la experiențele private ale copilului, și în special la experiențele private precum emoțiile, senzațiile fizice și gândurile, care nu sunt însoțite de dovezi care să demonstreze că aceasta este, de fapt, experiența copilului. Cu alte cuvinte, atunci când un copil exprimă o emoție (o experiență privată), oamenii din mediul său o judecă pentru această experiență (de exemplu, spunându-i că nu ar trebui să se simtă așa sau că exagerează); îi spun că experiența sa este incorectă sau minimizează experiența sa; o pedepsesc pentru că vorbește despre experiența sa; o ignoră atunci când își exprimă experiența; și așa mai departe.

 

În mediile invalidante, se presupune de obicei că copilul ar trebui să poată controla exprimarea emoțiilor sale (care, din cauza vulnerabilității emoționale a copilului, este nerealistă) și să nu exprime sentimente "negative" (Miller et al., 2007). Când nu reușește să îndeplinească aceste așteptări, mediul o pedepsește pentru comunicarea acestor experiențe negative și răspunde la manifestările ei emoționale doar atunci când escaladează, învățând practic să alterneze între inhibarea emoțiilor și comunicarea acestora în moduri extreme pentru a obține ajutor (Koerner & Dimeff, 2007).

 

O altă parte importantă a mediilor invalidante este că, adesea, se transmite mesajul că individul ar trebui să poată rezolva cu ușurință problema pe care o experimentează. Cu toate acestea, în acest tip de mediu, abilități precum reglarea emoțiilor și rezolvarea problemelor nu sunt niciodată învățate corect de copilul sensibil emoțional. Prin urmare, mesajul este că ar trebui să poată să se ajute să se simtă mai bine, dar nu a învățat niciodată abilitățile necesare pentru a face acest lucru. Aceasta îl pregătește evident pentru eșec și duce la autoinvalidare (de exemplu, spunându-și că toată lumea spune că ar trebui să poată face asta și judecându-se când nu poate).

 

Există multe modalități în care un mediu poate fi invalidant. Următoarele patru secțiuni discută câteva exemple.

 

NEPOTRIVIREA

Uneori, copiii se nasc în familii în care pur și simplu nu se potrivesc corespunzător. Un exemplu ar fi un copil creativ născut într-o familie în care părinții și frații săi sunt practici și harnici și văd creativitatea sa ca o pierdere de timp - ceva care nu îi va aduce niciodată suficient de mulți bani pentru a fi independent și, prin urmare, nu trebuie urmărit. Astfel de părinți pot avea în inimă binele copilului lor; ei doresc să reușească și să fie fericiți, dar îl descurajează să își urmeze creativitatea pentru că nu cred că este în interesul său. Copilul vulnerabil emoțional va crește în acest mediu invalidant simțind că dorința sa de a fi creativă este greșită și că, prin urmare, există ceva în neregulă cu ea pentru a dori să o urmeze. Se va simți și neînțeleasă și diferită de restul familiei sale.

 

CASA HAOTICĂ

Unele familii au provocări suplimentare care le fac dificil să ofere un mediu validant. Poate părinții înșiși au fost invalidați ca și copii și, prin urmare, nu au învățat niciodată să ofere validare pentru ei înșiși sau pentru alții. Părinții care au o problemă de sănătate mintală sau o dependență, sau care sunt instabili financiar și, prin urmare, au dificultăți în a asigura necesitățile vieții, vor avea mult mai multe dificultăți în a oferi un mediu emoțional sigur și sănătos pentru copiii lor.

Este important de menționat, de asemenea, că copiii cu o sensibilitate emoțională foarte mare pot fi cauza a cel puțin unei părți din haos din casă. Miller și colegii (2007) observă că doar prezența unui copil vulnerabil emoțional în familie poate fi atât de provocatoare încât sistemul familial devine suprasolicitat, ceea ce poate duce la un mediu invalidant. Cu alte cuvinte, atunci când un copil vulnerabil emoțional se naște într-o familie în care ceilalți nu împărtășesc această trăsătură, este dificil pentru restul familiei să înțeleagă, iar acest lucru în sine poate provoca invalidare, deoarece părinții devin frustrați de copil și nu știu cum să îl ajute. Toți am auzit un părinte spunând unui copil anxios: "Nu fi prost; nu ai motive să te temi", spunând unui copil rănit: "Nu mai plânge", sau spunând unui copil furios: "Nu e frumos așa!“ Acești părinți nu își propun să invalideze copilul; se simt doar frustrați și nu știu cum să îl ajute eficient în acel moment. Pentru un copil vulnerabil emoțional, însă, în timp, aceste mesaje se adună la ideea că este ceva în neregulă cu ea.

 

CASA ABUZIVĂ

Abuzul nu trebuie să apară pentru ca TBP să se dezvolte, dar nu este deloc neobișnuit. De exemplu, un studiu (Stone, 1981) a indicat că 75% dintre cei doisprezece pacienți internați cu diagnosticul de TBP aveau o istorie de incest. O revizuire a dosarului (Herman, 1986) a constatat că 67% dintre cei doisprezece pacienți psihiatrici cu TBP aveau o istorie de abuz în copilărie sau adolescență. Și un studiu calitativ (Bryer, Nelson, Miller și Krol, 1987) a constatat că 86% dintre cei paisprezece pacienți internați cu TBP au avut experiențe de abuz sexual înainte de vârsta de șaisprezece ani.

 

Un mediu abuziv este, desigur, mediul invalidant suprem. Poate lua multe forme, de la abuzul fizic în răspuns la exprimarea de către copil a emoțiilor negative sau pentru "binele" copilului, până la abuzul sexual în care abuzatorul îi spune copilului că este în regulă, dar îi dă instrucțiuni să nu spună nimănui, amenințând posibil copilul sau pe cei pe care îi iubește dacă spune. În plus față de această invalidare din partea abuzatorului, multe persoane experimentează invalidare suplimentară atunci când spun cuiva despre abuz și nu sunt crezute, sunt acuzate că mint, și poate chiar blamate pentru abuz (Linehan, 1993a).

 

Deși neglijarea este o formă pasivă de abuz, poate fi la fel de distrugătoare. Cu neglijare, copilul învață că indiferent ce face, nevoile, dorințele și emoțiile sale vor fi în mare parte ignorate (invalidate) - cu excepția cazului în care, desigur, își escaladează comportamentele până când cei care îngrijesc nu le mai pot ignora.

 

ALTE MEDI ENVIRONMENTURI INVALIDANTE

În timp ce, în general, ne uităm la familie și la mediul de acasă pentru a vedea unde sunt problemele, invalidarea poate avea loc și în afara casei: la școală, la biserică, la bonă, în timpul petrecut cu alți membri ai familiei, în timpul activităților extracurriculare precum sport sau cluburi, și așa mai departe. Desigur, copiii își petrec mult timp la școală, și dacă școala este un mediu nesănătos, acest lucru va avea consecințe negative asupra copilului vulnerabil emoțional. Exemple de invalidare în afara casei includ un copil cu dificultăți de atenție (cum ar fi ADHD) ale cărui învățători o acuză că nu încearcă sau că vrea cu bună știință să fie disruptiv în clasă, un copil care este hărțuit de colegi (de exemplu, este luat în râs pentru că plânge), un copil care are dificultăți în a-și face prieteni sau un copil a cărui antrenor se concentrează pe aspectele negative și îi spune că ar trebui să poată face mai mult sau mai bine.

 

Depășește limitele curente și din trecut către o viață împlinită! Adresează-te pentru o consultație gratuita sa vezi dacă programul Un An Cât Zece este pentru tine - vezi butonul de mai jos

 

ARTICOLE RELEVANTE

Cum să eviți cearta în relație și să ajungi la numitor comun - UNELTELE COMUNICĂRII EFICIENTE

Cum să nu mai fii prizonierul minții tale / egoului 

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Cum să investești în dezvoltarea personală efectiv ca să nu devii doar un consumator de cursuri 

De ce scopul atins nu a adus satisfacție?  Ce anume cauți și nu poți găsi.

CUM SĂ ȘTII CĂ AI FRICI? 

CE SĂ ZIC ATUNCI CÂND NU AM CE SPUNE In momentele emoționale 

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

CEA MAI VALOROASĂ ABILITATE DUPĂ 30  O lecție profundă pe care am înțeles-o în profunzime doar în 2022

DE CE NU GĂSEȘTI OAMENII CU CARE REZONEZI - cum să-ți găsești ‘gașca’

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

ÎNVĂȚĂTURILE PENTRU O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ DE LA GURDJIEFF

Rușinea - Constructivă sau Distructivă? 

Ce este BĂRBĂȚIA ȘI CURAJUL cu adevărat? 

Motivele pentru a rămâne în viață - pentru momentele adânci de depresie, anxietate sau gânduri suicidale.

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

Compasiune Falsa - Când compasiunea este o amăgeală de sine

Viața 2.0 - Ce am descoperit după 33

Confuzia de după 30 - Cele mai importante lecții conștientizate 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Trei Practici Simple Pentru un Bărbat Conștient într-o Lume Modernă  

VEI FI UIMIT DE CEEA CE DUCI ÎN SINE. Adevărata bogăție 

Auto-terapie, Autocunoaștere, Echilibrul Emoțional. Cum poți începe simplu acum

Anatomia Schimbării: 5 Pași peste  Peretele Fricii 

DE CE COMPASIUNEA ESTE FALSĂ. Cum să știi ce este adevărata compasiune

Secretul transformării vieții prin respirație.

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

O Privire de Partea Cealaltă de 'Moarte'

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

"Un Mesaj de la Viață" care o sa te trezească

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Ghidul Complet al Rădăcinilor și Arborele Genealogic - De Ce Este Important Acum?

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Scala emoțiilor Abraham-Hicks

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

 

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită