UncageX Blog

PATRU PAȘI CĂTRE ÎNȚELEPCIUNE

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să intri în contact cu sentimentele negative de care nici măcar nu ești conștient. Mulți oameni au sentimente negative de care nu sunt conștienți. Mulți oameni sunt deprimați și nu sunt conștienți că sunt deprimați. Este doar când fac contact cu bucuria că înțeleg cât de deprimați erau. Nu poți să faci față unui cancer pe care nu l-ai detectat. Nu poți scăpa de gândacii de bumbac din ferma ta dacă nu ești conștient de existența lor. Primul lucru de care ai nevoie este conștientizarea sentimentelor tale negative. Ce sentimente negative? Mâhnirea, de exemplu. Te simți mohorât și irascibil. Te simți cu ură de tine sau vinovat. Simți că viața nu are sens, că nu are rost; ai sentimente rănite, ești nervos și tensionat. Intră în contact cu aceste sentimente în primul rând.

Al doilea pas (acesta este un program cu patru pași) este să înțelegi că sentimentul este în tine, nu în realitate. Este atât de evident, dar crezi că oamenii știu asta? Nu, crede-mă. Au doctorate și sunt președinți de universități, dar nu au înțeles asta. Nu m-au învățat să trăiesc la școală. M-au învățat totul altceva. După cum a spus un om, "Am primit o educație destul de bună. Mi-a luat ani să o depășesc." Asta este despre ce este spiritualitatea, știți: dezvățare. Dezvățarea tot gunoiul pe care te-au învățat.

Sentimentele negative sunt în tine, nu în realitate. Așa că încetează să încerci să schimbi realitatea. Asta este nebunie! Încetează să încerci să schimbi ceilalți oameni. Ne petrecem tot timpul și energia încercând să schimbăm circumstanțele externe, încercând să schimbăm soțiile noastre, șefii noștri, prietenii noștri, dușmanii noștri și pe toată lumea. Nu trebuie să schimbăm nimic. Sentimentele negative sunt în tine. Nicio persoană de pe Pământ nu are puterea de a te face nefericit. Nu există niciun eveniment pe Pământ care să aibă puterea de a te tulbura sau răni. Niciun eveniment, condiție, situație sau persoană. Nimeni nu ți-a spus asta; ți-au spus contrariul. De aceea ești în mizeria în care te afli acum. De aceea ești adormit. Nu ți-au spus asta. Dar este evident.

Să presupunem că o ploaie anulează un picnic. Cine simte un sentiment negativ? Ploaia? Sau tu? Ce cauzează sentimentul negativ? Ploaia sau reacția ta? Când îți lovești genunchiul de o masă, masa este în regulă. Ea își face treaba pentru care a fost creată - o masă. Durerea este în genunchiul tău, nu în masă. Misticii încearcă să ne spună mereu că realitatea este în regulă. Realitatea nu este problematică. Problemele există doar în mintea umană. Am putea adăuga: în mintea umană proastă și adormită. Realitatea nu este problematică. Ia ființele umane de pe această planetă și viața ar continua, natura ar continua cu toată frumusețea și violența ei. Unde ar fi problema? Nicio problemă. Tu ai creat problema. Tu ești problema. Te-ai identificat cu "eu" și asta este problema. Sentimentul este în tine, nu în realitate.

Al treilea pas: Nu te identifica niciodată cu acel sentiment. Nu are nimic de-a face cu "eu". Nu-ți defini esența în termeni ai acelui sentiment. Nu spune "Sunt deprimat." Dacă vrei să spui "Este deprimat," este în regulă. Dacă vrei să spui că depresia este acolo, este în regulă; dacă vrei să spui că mohorârea este acolo, este în regulă. Dar nu spune: Sunt mohorât. Te definiezi pe tine în funcție de sentiment. Acesta este iluzia ta; aceasta este greșeala ta. Este o depresie acolo chiar acum, sunt sentimente rănite acolo chiar acum, dar lasă-le în pace. Vor trece. Totul trece, totul. Depresiile tale și bucuriile tale nu au nimic de-a face cu fericirea. Acestea sunt oscilațiile pendulului. Dacă cauți senzații sau bucurii, pregătește-te pentru depresie. Vrei drogul tău? Pregătește-te pentru mahmureală. Un capăt al pendulului oscilează spre celălalt.

Acest lucru nu are nimic de-a face cu "eu"; nu are nimic de-a face cu fericirea. Este "eu". Dacă îți amintești asta, dacă o spui de o mie de ori, dacă încerci acești trei pași de o mie de ori, vei înțelege. Poate că nici nu ai nevoie să o faci de trei ori. Nu știu, nu există o regulă pentru asta. Dar fă-o de o mie de ori și vei face cea mai mare descoperire din viața ta. La naiba cu minele de aur din Alaska. Ce vei face cu aurul acela? Dacă nu ești fericit, nu poți trăi. Așa că ai găsit aur. Ce contează asta? Ești un rege; ești o prințesă. Ești liber; nu mai contează dacă ești acceptat sau respins, asta nu mai are importanță. Psihologii ne spun cât de important este să simți că aparții. Glume! De ce vrei să aparții cuiva? Nu mai are nicio importanță. Un prieten mi-a spus că există o trib etnică africană unde pedeapsa cu moartea constă în ostracizare. Dacă ai fi dat afară din New York sau din locul în care locuiești, nu ai muri. Cum este posibil ca tribul african să fi murit? Pentru că face parte din prostia comună a omenirii. El crede că nu va putea trăi dacă nu aparține. Este foarte diferit de majoritatea oamenilor, sau nu? Este convins că trebuie să aparțină. Dar nu trebuie să aparții nimănui și nimicului și niciunei grupări. Tu nici măcar nu trebuie să fii îndrăgostit. Cine ți-a spus că trebuie? Ceea ce ai nevoie este să fii liber. Ceea ce ai nevoie este să iubești. Atât; asta este natura ta. Dar ceea ce-mi spui tu cu adevărat este că vrei să fii dorit. Vrei să fii aplaudat, să fii atractiv, să ai toate maimuțele mici alergând după tine. Îți irosești viața. Trezește-te! Nu ai nevoie de asta. Poți fi extrem de fericit fără asta.

Societatea ta nu va fi fericită să audă asta, pentru că devii înspăimântător când îți deschizi ochii și înțelegi asta. Cum să controlezi o persoană ca asta? El nu te mai are nevoie; nu este amenințat de critica ta; nu-i pasă ce crezi despre el sau ce spui despre el. A tăiat toate acele sfori; nu mai este o marionetă. Este înfricoșător. "Deci trebuie să scăpăm de el. Spune adevărul; a devenit neînfricat; a încetat să mai fie om." Om! Iată! Un om în sfârșit! A ieșit din sclavia lui, a ieșit din închisoarea lor.

Niciun eveniment nu justifică un sentiment negativ. Nu există situație în lume care să justifice un sentiment negativ. Asta strigă în gura mare toți misticilor noștri. Dar nimeni nu ascultă. Sentimentul negativ este în tine. În Bhagavad-Gita, cartea sacră a hindușilor, Lord Krishna spune lui Arjuna: "Înaintează în căldura luptei și păstrează-ți inima la picioarele de lotus ale Domnului." O frază minunată.

Nu trebuie să faci nimic pentru a dobândi fericirea. Marele Meister Eckhart spunea foarte frumos: "Dumnezeu nu se obține printr-un proces de adăugare la orice în suflet, ci printr-un proces de scădere/eliminare.” Nu faci nimic pentru a fi liber, lași ceva. Atunci ești liber.

Astfel, ne amintește de prizonierul irlandez care a săpat un tunel sub zidul închisorii și a reușit să evadeze. El iese chiar în mijlocul curții școlii, unde copiii mici se joacă. Desigur, când iese din tunel, nu se mai poate stăpâni și începe să sărute în sus și în jos, strigând: "Sunt liber, sunt liber, sunt liber (în engleză Free suna ca Three (numărul trei) - expresia lui suna ca “am trei ani”!” O fetiță îl privește cu dispreț și spune: “Asta-i nimic. Eu am patru."

Al patrulea pas: Cum schimbi lucrurile? Cum te schimbi pe tine însuți? Aici trebuie să înțelegi multe lucruri sau mai bine zis un singur lucru care poate fi exprimat în multe moduri. Imaginează-ți un pacient care merge la un doctor și-i spune ce suferă. Doctorul spune: "Foarte bine, am înțeles simptomele tale. Știi ce voi face? Voi prescrie un medicament pentru vecinul tău!" Pacientul răspunde: "Mulțumesc foarte mult, doctor, asta mă face să mă simt mult mai bine." Nu este absurd? Dar asta facem cu toții. Persoana care doarme întotdeauna crede că se va simți mai bine dacă altcineva se schimbă. Sufli pentru că dormi, dar gândești: "Ce minunată ar fi viața dacă altcineva s-ar schimba; cât de minunată ar fi viața dacă vecinul meu s-ar schimba, soțul meu s-ar schimba, șeful meu s-ar schimba."

Întotdeauna vrem ca altcineva să se schimbe pentru ca noi să ne simțim bine. Dar ți-ai dat seama vreodată că chiar dacă soțul tău se schimbă sau soția ta se schimbă, ce se întâmplă cu tine? Ești la fel de vulnerabil ca înainte; ești la fel de idiot ca înainte; ești la fel de adormit ca înainte. Tu ești cel care trebuie să se schimbe, să ia medicamentul. Continui să insiști: "Mă simt bine pentru că lumea este în regulă." Greșit! Lumea este în regulă pentru că mă simt bine. Asta spun toți misticii.

 

Credit: Anthony de Mello

 

Doresti sa creezi o transformare a vieții tale la toate nivele prin programul de schimbare accelerata Un An Cât Zece? Vezi butonul de mai jos pentru a accesa o consultație gratuită sa vedem dacă te putem ajuta

 

ARTICOLE RELEVANTE

Cum să eviți cearta în relație și să ajungi la numitor comun - UNELTELE COMUNICĂRII EFICIENTE

Cum să nu mai fii prizonierul minții tale / egoului 

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Cum să investești în dezvoltarea personală efectiv ca să nu devii doar un consumator de cursuri 

De ce scopul atins nu a adus satisfacție?  Ce anume cauți și nu poți găsi.

CUM SĂ ȘTII CĂ AI FRICI? 

CE SĂ ZIC ATUNCI CÂND NU AM CE SPUNE In momentele emoționale 

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

CEA MAI VALOROASĂ ABILITATE DUPĂ 30  O lecție profundă pe care am înțeles-o în profunzime doar în 2022

DE CE NU GĂSEȘTI OAMENII CU CARE REZONEZI - cum să-ți găsești ‘gașca’

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

ÎNVĂȚĂTURILE PENTRU O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ DE LA GURDJIEFF

Rușinea - Constructivă sau Distructivă? 

Ce este BĂRBĂȚIA ȘI CURAJUL cu adevărat? 

Motivele pentru a rămâne în viață - pentru momentele adânci de depresie, anxietate sau gânduri suicidale.

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

Compasiune Falsa - Când compasiunea este o amăgeală de sine

Viața 2.0 - Ce am descoperit după 33

Confuzia de după 30 - Cele mai importante lecții conștientizate 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Trei Practici Simple Pentru un Bărbat Conștient într-o Lume Modernă  

VEI FI UIMIT DE CEEA CE DUCI ÎN SINE. Adevărata bogăție 

Auto-terapie, Autocunoaștere, Echilibrul Emoțional. Cum poți începe simplu acum

Anatomia Schimbării: 5 Pași peste  Peretele Fricii 

DE CE COMPASIUNEA ESTE FALSĂ. Cum să știi ce este adevărata compasiune

Secretul transformării vieții prin respirație.

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

O Privire de Partea Cealaltă de 'Moarte'

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

"Un Mesaj de la Viață" care o sa te trezească

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Ghidul Complet al Rădăcinilor și Arborele Genealogic - De Ce Este Important Acum?

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Scala emoțiilor Abraham-Hicks

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită